-
Badstof (29)
-
Bont kortharig (Pluche) (54)
-
Bont langharig (Pluche / Fluffy) (22)
-
Boordstof (81)
-
Borg / Teddy (22)
-
Brandvertragende Stof (44)
-
Broeken katoen (49)
-
Bruidstule (5)
-
Canvas stoffen (65)
-
Chiffon (51)
-
Chiffon Prints (30)
-
Coral Fleece (56)
-
Corduroy (2)
-
Crêpe (37)
-
Crêpe Effen (20)
-
Fluweel stretch (114)
-
French terry / jogging (34)
-
Gebreide sweaterstof (13)
-
Gewassen Katoen prints (54)
-
Gewatteerde stof (17)
-
Hydrofiel effen (Moesseline) (35)
-
Hydrofiel prints (Moesseline) (27)
-
Imitatiebont (6)
-
Imitatieleer (30)
-
Imitatieleer stevig (35)
-
Jacquard (8)
-
Jacquard jersey (32)
-
Jeans (59)
-
Jersey 4-way stretch (19)
-
Jute (3)
-
Kant stof (46)
-
Katoen Poplin (50)
-
Katoen poplin prints (200)
-
Katoen Prints (37)
-
Katoen Tricot (69)
-
Katoen tricot 'wow' (85)
-
Katoen tricot melange (6)
-
Katoen tricot prints (172)
-
Katoen wafel (33)
-
Keperkatoen (38)
-
Linnen Look Katoen (19)
-
Lycra (246)
-
Lycra print (150)
-
Mantelwol (33)
-
Meubelstof (104)
-
Pailletten (9)
-
Polar Fleece (Anti-Pilling) (48)
-
Polyester Viscose prints (1)
-
Punta di Roma (100)
-
Satijn (55)
-
Satijn charmeuse (2)
-
Stretch Jeans gewassen (4)
-
Stretch Tule (28)
-
Suedine / Alcantara (36)
-
Sweaterstof / Jogging alpenfleece (84)
-
Terlenka (Allround stof) (51)
-
Travelstof (4-way stretch) (21)
-
Tricot voering / Charmeuse (35)
-
Velours de panne (24)
-
Verduisteringsstof (23)
-
Viscose effen (62)
-
Viscose Prints (149)
-
Viscose Tricot (67)
-
Viscose tricot print (49)
-
Voering (91)
-
Waterdichte stof (31)
-
Wollen stof met motief (255)
4 verschillen tussen linnen en katoen!
Linnen en katoen zijn beide stoffen van natuurlijke oorsprong. Linnen komt van de vezelvlas, een plant uit de vlasfamilie. Het woord “linnen” is dan ook afgeleid van de Latijnse benaming voor vlasplant, namelijk “Linum Usitatissimum”. Uit diezelfde plantenfamilie worden trouwens ook de zaadjes voor consumptie gebruikt: lijnzaad. Katoen komt van de katoenplant (Gossypium) of van de kaasjeskruid (Malvaceae). Kleding gemaakt van linnen en katoen hebben beide ademende, zachte eigenschappen en daarnaast is het ook nog eens duurzaam. Maar zijn er ook verschillen tussen linnen en katoen? Dat lees je hier!
-
Textuur en stevigheid: linnen is steviger, maar kreukt ook snel
Het eerste verschil tussen linnen en katoen is dat linnen iets duurzamer en steviger is. De reden hiervoor is dat linnen vezels iets langer en sterker zijn, vergeleken met katoenen vezels. Linnen stoffen voelen daarom ook wat ruwer aan op de hand, terwijl katoen stof gladder en zachter is. Wel wordt linnen op den duur zachter naarmate je het vaker wast, maar helaas is linnen niet kreukvrij, vergeleken met veel soorten katoenstof. Linnen kledingstukken of beddengoed blijven wel langer mooi dan katoenen varianten. Goede kwaliteit linnen blijft na tientallen jaren nog steeds goed, terwijl katoen na een jaar of vijf vaak al slijtage vertonen.
-
Vochtopname: katoen neemt meer vocht op
Katoen neemt iets beter vocht op. Gemiddeld genomen kan katoen stof zo’n 25% van het eigen gewicht aan water opnemen, terwijl linnen dit voor 20% kan. Wel is linnen beter in staat om water af te voeren. Dit betekent dus dat linnen bijvoorbeeld ook beter vocht (zweet) van de huid opneemt en snel laat opdrogen. Vandaar dat linnen kleding op warme zomerdagen ook aangenamer op de huid aanvoelt. Sommige katoenen shirts voelen daarentegen al snel erg klam aan.
-
Luchtcirculatie: linnen “ademt” beter
Nog een verschil tussen linnen en katoen is dat linnen in het algemeen een betere luchtcirculatie heeft. Dit komt door het feit dat linnen vezels hol zijn en er dus ruimte overblijft waar lucht doorheen kan. Het is overigens niet zo dat katoen totaal niet luchtig is, maar het hangt wel af van de weving. Denim of canvas zijn bijvoorbeeld ook gemaakt van de katoenplant, maar deze stoffen zijn door de manier van weven een stuk dikker waardoor het ook niet luchtig aanvoelt. Textiel zoals poplin katoen of mousseline zijn daarentegen wel weer relatief luchtig.
-
Duurzaamheid: linnen heeft een kleinere ecologische afdruk
Het vierde verschil tussen linnen en katoen is dat een katoenplant meer water en bestrijdingsmiddelen nodig heeft om in leven te blijven. In die zin is katoen verbouwen dus minder duurzaam, vergeleken met de vlasplant waar linnen vandaan komt. Ook wordt de gehele vlasplant gebruikt en verspilt men dus niets in het productieproces. Van de zaden (lijnzaad) wordt voeding, zeep en cosmetica gemaakt. De korte linnen vezels zijn goed voor touw en grove garen, terwijl de fijne en lange vezels voor kleding en beddengoed wordt gebruikt. Wel is het productieproces van linnen stoffen een arbeidsintensiever proces dan die van katoen. Vandaar dat linnen vaak ook duurder is dan katoen!