Gordijnen maken

Gordijnen maken: hoe doe je dat?

Op zoek naar mooie raamdecoratie? Probeer eens zelf gordijnen te maken! Zoek een mooie gordijnstof uit en volg het onderstaande stappenplan. Binnen no time geef je alle ramen van het huis een make-over! We gaan in dit stappenplan uit van een stof van 140 centimeter breed. Dit is namelijk een standaardmaat voor de meeste stoffen die te koop zijn bij Royal Look. En heb je nog nooit gordijnen zelf gemaakt, dan raden we aan om een uni of effen stof te kiezen die lekker stevig is en niet te dik. Laat vitrage stoffen om wave gordijnen te maken dus voor een andere keer als je meer ervaring hebt.

Zelf gordijnen maken: Wat heb je nodig?

Om gordijnen te maken, heb je een aantal spullen nodig:

  • Gordijnstof naar keuze (Tip: Zoek bij Royal Look naar “gordijnstoffen” om alle geschikte stoffen op een rijtje te zien!)
  • Textielschaar
  • Naaigaren
  • Rolmaat (geen meetlint)
  • Gordijnband
  • Plastic verstelbare gordijnbanden + een lat van 150 cm lang om de stof te markeren en recht af te knippen.

Berekenen hoeveel stof je nodig hebt om gordijnen te maken

Voordat je gaat berekenen hoeveel stof je nodig hebt om gordijnen te maken, moet je bepalen welke plooi je wilt. De meest gekozen plooien zijn enkele of dubbele plooi. Voor dunne gordijnen zoals vitrage stoffen wordt er ook soms drie plooien gebruikt, waardoor de stof “voller” valt. Deze driedubbele plooi is echter af te raden voor gordijnen van dikkere stof. Voor de hoogte van het gordijn moet je rekening houden met de zoom: vaak moet je zowel boven als beneden 10 centimeter extra optellen bij de hoogte van het raam, al valt hier nog wel in te variëren.

Als vuistregel kun je het volgende rekensommetje aanhouden om de hoeveelheid stof uit te rekenen:

  • Halve plooi: 1,5x de raambreedte aan stof
  • Enkele plooi: 2x raambreedte aan stof
  • Dubbele plooi: 3x raambreedte aan stof

Mooie stoffen om zelf gordijnen te maken

Gordijnen kunnen als interieuraccessoire worden gezien en daarom komen gordijnstoffen ook in verschillende kleuren, dessins en afwerkingen. Royal Look heeft dan ook een groot assortiment stoffen online om zelf gordijnen mee te maken. Browse gerust rond in onze webshop en laat je verrassen door trendy stoffen. Verder verkopen we natuurlijk ook klassieke gordijnstoffen zoals wit vitrage stof of effen kleuren gordijnstoffen van zware kwaliteit zoals brandvertragende stof.

Twijfel je? Bestel staaltjes gordijnstof!

Met zoveel keuze qua stoffen om gordijnen te maken, is het nogal lastig om de juiste kleur te kiezen. Daarom kun je bij Royal Look staaltjes gordijnstof bestellen voor slechts € 1. Dit zorgt ervoor dat je alle stoffen thuis op je gemakje kunt bekijken en vergelijken. Leg ze bijvoorbeeld naast het meubilair en de muur om te bepalen of de gekozen stof wel echt past. Keuze gemaakt? Dan kun je de gordijn stoffen online direct in grotere kwantiteit bestellen.

Stoffen bestellen bij Royal Look & zelf gordijnen maken

Goede kwaliteit stoffen om gordijnen te maken vind je natuurlijk bij Royal Look. Wij bieden de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs en onze voorraden worden wekelijks bijgevuld met nieuwe stoffen. Check dus regelmatig onze webshop om te kijken of hier ook iets leuks voor jou bij zit. Als je op werkdagen voor 12:00 uur een bestelling plaatst, dan heb je in de meeste gevallen de volgende dag al je pakket binnen. Bovendien betaal je bij een bestelling vanaf € 70 ook geen verzendkosten meer, dus reden genoeg om vandaag nog een flinke voorraad goedkope stoffen in te slaan en je hele huis een make-over te geven!