Geplaatst op

Maten opmeten

Maten opmeten: een belangrijke stap als je kleding gaat maken

Maten opmeten is natuurlijk een belangrijke taak als je een stof bij Royal Look hebt besteld en een jurk of blouse bijvoorbeeld gaat maken. Een meetlint of andere maat meter is dan wel zo handig om de kleding maat te bepalen. In dit artikel vertellen we hoe de maten opmeten in zijn werk gaat. Het enige wat je nodig hebt is een meetlint om de maten te opnemen voor de kleding.

Schouders meten

De schouders meten moet eigenlijk bij je rug, dus je kunt het beste iemand anders vragen om te helpen als je dit bij jezelf wilt doen. Trek eerst een goed passend shirt of overhemd aan en ga staan met ontspannen schouders en rechte rug. Bepaal nu waar de schouderpunten liggen. Deze worden in principe aangegeven door de zogeheten acromion (uitstekend deel van het schouderblad): deze geven de bovenste punten aan van de schouders. Als je een overhemd draagt dat goed past, dan kun je dat gebruiken als richtlijn. De schoudernaden aan de achterkant van je overhemd liggen over het algemeen bovenop de daadwerkelijke schouderpunten. Daarna meet je de maten tussen deze schouderpunten: langs de curve van je schouders, langs je rug, en terug langs de buitenste rand van het andere schouderpunt. Je kunt dan ook meteen de ruglengte meten.

Borstomvang meten

De borstomvang is ook belangrijk om te weten als je de kledingmaat wilt opnemen. Ook hier kun je het beste hulp vragen als je je eigen lichaam wilt opmeten. Bij vrouwen de borstomvang meten mag de bh aan, aangezien je deze onder je kleren waar je de maat voor neemt. Wikkel het meetlint rond de borstkas. Houd het zo dat het meetlint horizontaal staan, parallel met de grond, en direct onder de oksels. Wikkel het achterlangs zodat de uiteinden aan de voorkant weer bij elkaar komen, voor het breedste deel van je buste langs.

Taille en heupen meten

De taille en heupen zijn ook belangrijk als je maten gaat opnemen voor kleding. De tailleomvang meet het smalste gedeelte van je taille, boven je navel. De heupomvang meet je door het breedste stuk van je billen op te meten. Nu je het meten en de maten hebt, kun je stoffen online bij Royal Look kopen en zelf kleding maken. Koop bijvoorbeeld linnen stof of katoen stof om mooie blouse op maat te maken!