Taft stoffen

De stof taft kopen

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord en het is ook een stof die vroeger veel werd gebruikt, maar nog steeds populair is voor bepaalde doeleinden. Het gaat hier om de stof taft. Deze glanzende, geweven en klassieke stof werd vroeger namelijk gebruikt voor stijlvolle avondjurken en elegante galajurken. Tegenwoordig zijn er ook heel veel andere producten van te produceren, zoals voorwerpen in het interieur.

Er zijn verschillende soorten taft stoffen, diverse doeleinden voor dit materiaal en er dient een speciale wijze aangehouden te worden bij het naaien met taft, waarvoor jij enkele tips kunt volgen.

De eigenschappen en betekenissen van taft stof

Wanneer je taft stof koopt, koop je een glanzende stof met een kreukeffect. Het wordt ook wel crash genoemd en valt onder de categorie van ballonzijde. Vroeger werd het veel gebruikt voor de productie van mooie jurken, maar er kunnen nog veel meer kledingstukken van gemaakt worden. Ook als decoratie of voor andere voorwerpen in het interieur is het een geschikte stof.

Er zijn veel verschillende benamingen voor taft, waaronder taffet, tafzijde of taffetas. Het woord komt van het Perzische woord “taftâ”, wat vertaald kan worden naar de betekenissen “dat wat geweven is”, “gedraaid geweven” en “spinnen”. Dit herleidt allemaal terug naar de manier waarop taft stof geproduceerd wordt. Taft stoffen online kopen is vrij eenvoudig, waarbij je kunt genieten van een breed aanbod.

Taft stof soorten

Er zijn verschillende soorten taft te onderscheiden naar kleur van de inslagdraden of naar patroon. De volgende soorten taft stoffen bestaan er:

  • Barré. Dit zijn gekleurde strepen in een dwarsrichting.
  • Broché. Deze ingeweven figuren lopen gelijk aan de inslag.
  • Chiné. Dit is een fijndradig taft met bedrukte kettingdraden. Dit zorgt ervoor dat er onregelmatige vormen ontstaan.
  • Ecossais. Dit Schotse patroon wordt gevormd door ruiten.
  • Rayé. Tot slot is dit een gestreept patroon.

De toepassingen van taft stoffen

In vroegere tijden werden taft zijde stoffen gebruikt voor het maken van klassieke, stijlvolle avondjurken en galajurken. Nog steeds kunnen dit soort jurken van deze stof goed gemaakt worden. Daarnaast wordt er ook veel nachtmode van gemaakt en luxueuze blouses en tops. Het fijne aan taft is dat het zowel een chique uitstraling als een stoere look kan geven aan een outfit. Het ligt net aan het gebruik van de stof en de combinatie met andere kledingstukken hoe het naar voren komt.

Een andere toepassing van taft stof is in gordijnen in het interieur van een huis. Als gordijnstof is de stof taft een mooie, stijlvolle decoratie en een echte eye catcher. Overigens kun je er ook kussenhoezen en andere voorwerpen van naaien, waarbij de glanzende uitstraling van het materiaal gelijk flair geeft aan een ruimte.

Naaien met taft

Er zijn veel doeleinden voor de stof taft, maar het is desalniettemin geen makkelijke stof om mee te naaien. Het is ten eerste altijd belangrijk om een nieuwe en kwalitatief goede, dunne naald te gebruiken in combinatie met naaigaren. De punt van deze naald moet een dikte van zestig tot zeventig hebben en de steeklengte kan op normaal ingesteld worden. Wanneer je een gerimpelde taft gebruikt, kun je het beste naast de eerste naad een tweede naad aanbrengen in een rechte steek. Hierdoor blijven de rimpels mooi zitten.

Belangrijke punten bij taft stof kopen

Je kunt met taft heel veel kanten op door de vele opties qua toepassingen, maar ook door de verschillende soorten effen kleuren en motieven die je erin kunt verwerken. Wanneer je taft stoffen gaat bestellen is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid die je nodig hebt. Meestal wordt de stof per meter verkocht voor kleding doeleinden. De dikte en stevigheid van de stof is daarnaast een belangrijk punt. Immers worden dunnere varianten gebruikt voor kleding dan de stevigere taft stoffen die ingezet worden voor decoratie of interieur voorwerpen.

Tevens is zijde niet de enige textielvezel combinatie die hiervoor wordt gebruikt. Er wordt namelijk ook wel gebruikgemaakt van de stoffen polyester, nylon en katoen.