Geplaatst op

Vliegengordijn maken

Zelf je eigen unieke vliegengordijn maken!

Een vliegengordijn is een unieke toevoeging aan het interieur. Misschien vind je ze saai, maar in dat geval is zelf een vliegengordijn maken en hem helemaal naar eigen smaak ontwerpen een goed idee! In deze blog leggen we je uit hoe je zelf een vliegengordijn kan maken van kralen of andere materialen zoals stof, knopen en kruk. Je kunt het dus zo gek niet bedenken, (bijna) alles is mogelijk om een vliegengordijn zelf te maken. Waarschijnlijk heb jij ook nog spulletjes liggen die je nooit meer gebruikt, maar wel prima geschikt zijn voor om een vliegengordijn van te maken. Wees dus vooral lekker creatief en beleef veel plezier aan het persoonlijk maken van je eigen vliegengordijn!

Wat heb je nodig om een vliesgordijn te maken?

Zoals je net al hebt gelezen, kun je van alles gebruiken voor het maken van een vliegengordijn. Om je een beetje een idee te geven, heb je voor een gordijn van 86 cm breed en een lengte van 124 cm ongeveer 24 lijnen. En wil je dat het gordijn echt goed tegen vliegen werkt? Dan plaats je de lijnen heel dicht op elkaar en heb je ook meer lijnen nodig. Per lijn hang je tussen de 20 tot 50 items, afhankelijk van de grootte, maar meer of minder kan ook! Denk bijvoorbeeld aan knopen, rietjes, kralen… Er bestaan geen vaste regels die je moet volgen bij een vliegengordijn zelf maken. Andere ideeën om aan het vliegengordijn te hangen: houten kralen, veren, pompons of hangers voor sieraden. Bedenk je wel: hoe kleiner het item (bijvoorbeeld kleine knoopjes of kralen), des te meer je er nodig van hebt om het vliegengordijn mee te decoreren.

Zo ga je te werk om een deurgordijn te maken!

Hieronder volgen een aantal algemene tips om zelf een deurgordijn te maken.

Lat maken

Eerst moet je een lat in de gewenste lengte zagen. Tel een paar centimeter extra bij, zodat het aan beide kanten nog een beetje uitsteekt. Bevestig de schroefoogjes links en rechts van het midden (afstand afhankelijk van de lengte van jouw lat). Je kunt eerst met een spijker en een hamer een klein gaatje maken op de plek waar de schroef moet komen en daarna het schroefoogje erin draaien.

Rijgen maar!

Gebruik nylondraad om de items aan elkaar te rijgen. Nylon is namelijk sterker dan normale naaigaren. Tel 30 cm extra bij het nylondraad, zodat je voldoende lengte overhoudt om nog een lus kunt maken voor het ophangen van de gemaakte lijn. Hang eerst de zwaardere items op en maak aan de achterkant van de knoop (of kraal of wat dan ook) een strakke dubbele knoop, zodat het recht blijft hangen in het vliegengordijn.

Bevestigen aan de lat

Ben je klaar met rijgen? Dan kun je de nylondraad om de lat bevestigen met een driedubbele knoop. Ook kun je ze met spijkertjes aan de lat bevestigen, maar gewoon een knoopje maken is sneller en makkelijker. Nu kun je de lat ophangen zoals je een horgordijn gaat ophangen en ben je klaar!

Vliegengordijn haken

Een vliegengordijn haken is natuurlijk ook mogelijk. Dit kun je bijvoorbeeld met katoen garen doen. Deze zijn in veel verschillende kleuren en diktes verkrijgbaar. Op internet staan veel gratis patronen om een vliegengordijn te haken en het ophangen gaat op een soortelijke manier als een deurgordijn maken zoals we het net hebben beschreven. En heb je nog reepjes stof over? Dan is een stoffen vliegengordijn uiteraard ook mogelijk! Je kunt bij Royal Look ook speciaal stof kopen om een stoffen vliegengordijn zelf te maken. Gebruik reepjes stof (die je eventueel in elkaar kunt vlechten voor een extra origineel effect) om een vlieg net te maken, zodat je binnen geen last van insecten meer hebt. Wil je liever een hor en dus een torresol vliegengordijn zelf maken? Dan kun je ook stoffen kopen bij Royal Look en zelf aan de slag gaan. Lichte, bijna doorzichtige stoffen zoals organza en chiffon zijn ook zeer geschikt als klamboe om vliegen en muggen weg te houden tijdens je slaap.

Mooie stof kopen om vliegengordijn te maken? Bij Royal Look natuurlijk!

Stoffen kopen voor vliegengordijn doe je natuurlijk bij Royal Look. In onze shop vind je diverse mooie stoffen die geschikt zijn om een vliegengordijn mee te versieren. Ook verkopen we bijvoorbeeld organza die als klamboe geschikt zijn of die je kunt gebruiken voor een horgordijn ophangen en muggen buitenshuis houden. Browse dus lekker rond in onze webshop en vul je digitale winkelmandje met de leukste goedkope stoffen waarmee je meteen aan de slag kunt. Gratis verzenden doen we vanaf € 50, dus extra reden om lekker veel in te slaan. Als je vandaag (op een werkdag) voor 12:00 uur een bestelling plaatst, dan wordt je pakketje dezelfde dag nog verwerkt en verzonden. In de meeste gevallen krijg je jouw pakket morgen al in huis!