Vouwgordijn maken

Vouwgordijnen maken: hoe doe je dat?

Op zoek naar raamdecoratie? Dan zijn vouwgordijnen een goede optie. Het voordeel van een vouwgordijn is namelijk dat je het makkelijk kunt wassen, in tegenstelling tot de meeste andere soorten gordijnen. Ideaal dus als jij (of iemand anders in het huishouden) last van allergieën heeft en stoffen zoveel mogelijk gewassen moet worden. Naast het hygiënische aspect zijn vouwgordijnen ook zelf te maken met vrijwel alle decostoffen. Hieronder leggen we je uit hoe dit moet!

Stap 1: Meten is weten

Meet het stuk op waar het vouwgordijn moet komen te hangen. Dit kan alleen het raam zelf zijn, maar het is ook mogelijk dat het vouwgordijn een stuk van de zijkanten meepakt of over het vensterbank heen valt. Deze extra centimeters moet je dus ook meenemen bij het opmeten. Tel bij deze afmetingen een aantal centimeters extra bij aan de zijkanten en aan de boven- en onderkant: deze heb je namelijk nodig voor de zomen. Hoeveel centimeters extra staat niet vast, dit is een kwestie van persoonlijke preferentie.

Stap 2: Juiste vouwgordijn stof + accessoires

Om de vouwgordijnen op maat te maken, heb je natuurlijk de juiste gordijnstoffen en een aantal andere attributen nodig. In principe kun je meerdere soorten goedkope stoffen gebruiken. Bij Royal Look heb je de meeste keuze, dus browse gerust door ons assortiment om te kijken of er iets moois voor jou bij zit. Let in ieder geval wel op het volgende:

 • De stof mag geen stretch bevatten.
 • Kies een stevige stof, maar het mag ook weer niet te zwaar zijn. Een dichtheid van 150 – 250 gr/m2 is doorgaans prima voor vouwgordijnen. Twijfel je of de gekozen stof wel geschikt is voor vouwgordijnen maken? Neem dan gerust contact op met de klantenservice van Royal Look! Wij adviseren en helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze.
 • Heb je een stofje met motief op het oog? Dan is het goed om te weten dat deze aan slechts een kant goed te zien is.
 • Als je voor een stof met coating kiest, dan hoef je deze niet aan de bovenrand en zijkanten in te zomen. Dankzij de coating rafelt het namelijk niet.

Verder heb je nog deze vouwgordijnen onderdelen nodig:

 • Gordijnkoord (Lengte: 3 x raamhoogte + 1 x raambreedte & extra centimeters om het vast te kunnen knopen)
 • Vouwgordijnband (Lengte: 2 x raamhoogte)
 • 2 Ringen (Diameter moet om de dikte van het gordijnkoord passen)
 • Naaigaren (in een passende kleur, bij voorkeur allesnaaigaren of garen van polyester)
 • 2 oogbouten (te koop bij bouwmarkt)
 • 2 houten latjes (eveneens bij de bouwmarkt te koop)

Stap 3: Vouwgordijnen maken

Vouwgordijnen naaien is geen moeilijke klus. Je hebt wel een naaimachine nodig en de bovengenoemde vouwgordijnen onderdelen.

 1. Nadat je de stof op maat geknipt hebt, begin je met de zijkanten afwerken. Werk de lange kanten van de stof af door de zijkanten twee keer dubbel te slaan richting de achterkant van de stof en vervolgens de kanten te strijken en te stikken met een rechte steek (of een siersteek naar wens).
 2. Bevestig de gordijnband aan de achterkant van de stof op ongeveer 2 – 4 centimeter van de rand van beide lange zijkanten.
 3. Creëer een tunnel door aan een korte zijde de rand naar de achterkant te slaan. Hier moet de houten lat doorheen. De grootte van de tunnel is dus de omtrek van je houten lat. Zorg ervoor dat het gat goed aansluit op de lat en niet te losjes eromheen zit, want anders gaat het gordijn teveel heen en weer schuiven.
 4. Voeg de ringen aan de linker- en rechterkant toe en naai deze met de hand vast.
 5. Doe het koord door de ringen en zorg dat het koord aansluit op de open einden links en rechts van het vouwgordijn. Het koord moet ongeveer 10 centimeter van de onderkant eindigen.
 6. Schuif het houten latje door het gat aan de onderkant heen die je zojuist hebt gemaakt.
 7. Aan de onderkant moet ook een tunnel gemaakt worden: deze ziet er hetzelfde uit als de bovenkant (zie stap 3), alleen met het verschil dat de uiteinden van de koorden links en rechts meegenomen worden in de naad en vastgemaakt worden. Schuif nu ook de tweede lat door deze tunnel aan de onderkant.
 8. Nu breng je de oogbouten links en rechts aan bij de bovenkant van de lat. Maak voorzichtig gaatjes in de stof en vervolgens in de lat zelf om deze oogbouten te bevestigen. Tenslotte zijn de vouwgordijnen klaar om opgehangen te worden!