Naaien voor beginners

Ik wil naaien: hoe en wat?!

Op zoek naar een nieuwe hobby waar je creatief bezig bent? Dan is leren naaien misschien wel iets voor jou! Naaien voor beginners is niet voor niets een populaire zoekterm op het internet, want veel mensen gingen je al voor. Wil jij ook beginnen met naaien, dan zijn er natuurlijk een aantal dingen die je nodig hebt. Ten eerste is een naaimachine wel zo handig, zeker bij grotere projecten. Met de hand naaien (dus met naald en naaigaren) kan ook, maar duurt wel een stuk langer en gaat minder secuur. En dan is er het leuke gedeelte: je hebt natuurlijk ook mooie stoffen nodig!

Beginnen met naaien: deze fournituren heb je nodig

Hieronder volgt een checklist met fournituren (naaibenodigdheden) voor naaien voor beginners:

  • Naainaalden voor de hand: Zoals eerder gezegd, is naaien met de hand prima mogelijk. Ook gebruik je naainaalden bijvoorbeeld om knoopjes aan te naaien, maar ook het sluiten van kleine keeropeningen of het vaststikken van een beleg.
  • Naaigaren: Naaigaren horen natuurlijk ook in jouw kit “Naaien voor dummies”. Voor beginners zijn polyester allesnaaigaren aan te raden. Deze is stevig, makkelijk om mee te werken en geschikt voor de meeste stofsoorten. Qua kleur zijn zwart en wit altijd handig om te hebben, maar eigenlijk zijn naaigaren in alle denkbare kleuren te verkrijgen. Je kunt dus makkelijk garen in de kleur van een bepaalde stoffen online vinden.
  • Stofkrijt: Deze speciale krijt beschadigt de stof niet en laat geen blijvende vlekken in jouw stoffen achter.
  • Kleermakersschaar: Een stofschaar of kleermakersschaar is mooi scherp en knipt de stof netjes af met zo min mogelijk rafels. Gebruik deze schaar dan ook echt alleen maar om stoffen mee te knippen.
  • Speldnaalden of stofklemmetjes: Met deze naalden speld je patroondelen aan elkaar voordat je alles vast naait. Dankzij de gekleurde kopjes zie je ze makkelijk zitten en zijn ze naderhand eenvoudig op te sporen en weg te halen. Liever geen gaten in de stof? Dan zijn stofklemmetjes ook een alternatief.
  • Handmaat of meetlint: Handig om stoffen mee op te meten, zodat je altijd de juiste afmetingen hebt.
  • Tornmesje: Foutjes zijn snel gemaakt als je gaat beginnen met naaien. Een tornmesje snijdt foutief genaaide naden los zonder de stof te beschadigen. Ook wordt een tornmesje gebruikt voor het snijden van knoopsgaten.

Stoffen die geschikt zijn om te leren naaien

In het algemeen zijn niet al te dikke stoffen zonder stretch het beste om mee te leren naaien. De stof rekt dan niet mee tijdens het naaien en ook de naalden werken zich soepel door de stof heen. Verder hangt het natuurlijk af van het type project welke stoffen er geschikt zijn. Bij Royal Look koop je de mooiste stoffen om te beginnen met naaien. De stoffen zijn goedkoop, maar wel van goede kwaliteit. En bestel je op werkdagen voor 12:00 uur? Dan kun je de volgende dag al een pakketje verwachten!

Hieronder volgt tenslotte een lijst met de populairste stoffen:

Beginnen met naaien: kleding

Voor het naaien van blouses, shirts en tunieken zijn bijvoorbeeld viscose stoffen, katoen en linnen stoffen erg geschikt. Voor het naaien van nette broeken bestaat speciale pantalon stof. Liever een casual broek naaien? Dan is spijkerstof, french terry of jersey stof bijvoorbeeld geschikt. Avondkleding of feestoutfits naaien doe je met velvet stoffen, satijn of velours stof. Sportkleding naaien voor dummies doe je met lycra of scuba stoffen. Speciaal voor de kids zijn er ook leuke kinderstoffen met vrolijke printjes en figuurtjes.

Beginnen met naaien: interieur

Interieuraccessoires leren naaien is natuurlijk ook mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld decostof voor prachtige hoezen voor sierkussens of leer gordijnen maken met jouw favoriete gordijnstoffen. Ben je meer gevorderd, dan zijn meubels en stoelen bekleden natuurlijk ook mogelijk met kunstleer of alcantara stof. Daarnaast kun je ook goedkope buitenstoffen gebruiken om tuinkussens van te naaien.