Geplaatst op

Mondkapje naaien

Mondkapjes naaien: leuk & handig!

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat een mondkapje dragen onszelf en onze medemensen beschermt tegen allerlei ziekteverwekkers. Inmiddels zijn we het wel weer een beetje gewend en wordt zo’n mondkapje eigenlijk steeds meer als onderdeel van je outfit gezien. Op internet zijn veel gratis mondkapje naaipatronen te vinden en ook in tijdschriften zoals een patroon voor mondkapje in de Knipmode of de Libelle mondkapje patroon te vinden. Deze zijn heel makkelijk te volgen. Je kunt dan zelf stoffen kopen en zelf aan de slag. Binnen no time heb je je eigen one-of-a-kind trendy mondkapjes genaaid!

Wat heb je nodig: stof, elastiek en mondkapjes patroon

Je hebt helemaal niet veel nodig om zelf een mondkapje te naaien: een stuk stof en elastiek (of touw). Daarnaast heb je een mondkapjes patroon nodig, zodat je weet hoe je de stof juist kunt afknippen in de juiste maat. Wil je het jezelf echt makkelijk maken, dan staan er op internet ook veel gratis patronen voor mondkapjes in PDF. Deze print je gewoon uit en het enige wat je hoeft te doen, is de stof precies zoals op dit patroon mondkapje PDF op maat te knippen. Daarna volg je de instructies en naai je er de elastiekjes aan je bent klaar!

Mondkapjes naaien: zo doe je dat

Op internet kun je makkelijk een mondkapjes patroon vinden. Er zijn verschillende manieren om een mondkapje zelf te maken met een patroon, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Je knipt en stof uit met de afmetingen 22 x 22 cm. Voor extra bescherming kun je ook een mondkapje naaien met dubbele laag. Knip in dat geval twee stukjes stof van deze afmeting uit. Daarna ga je als volgt te werk:

Bovenkant stikken

Eerst ga je de bovenkant stikken door hem twee keer 1 cm naar de achterkant te vouwen. Vervolgens strijk je deze vouwen. Speld vast en naai vlak langs de binnenste rand met een rechte steek.

Onderkant stikken

Vouw nu de onderste rand tweemaal 1 cm om naar binnen en strijk de gemaakte vouwen. Speld deze vast en naai ook hier weer vlak langs de rand van de omslag vast met een rechte steek.

Vouw maken

Nu ga je drie vouwen maken in de lengte van het mondkapje. Deze zorgen ervoor dat het mondkapje comfortabel om je gezicht gaat zitten en zich naar de vorm van je gezicht vouwt. Ook deze vouwen moet je strijken. Daarna stik je alleen het stukje waar de vouwen zitten. In de volgende stap ga je de hele zijkanten stikken, zodat de randen mooi recht worden (dit lukt beter als de vouwen al vast gestikt zitten).

Zijkanten stikken

Vouw de zijkanten beide tweemaal 1 cm om naar binnen en strijk de vouwen. Speld vast en stik vlak langs de rand van de vouw vast. Let op: er moet nog een elastiek langs de rand, dus het stuk tussen de rand en de naad moet nog breed genoeg zijn voor dit elastiek.

Elastiek bevestigen

Knip twee stukjes elastiek ongeveer 30 cm af, al hangt de precieze lengte af per persoon. Kijk dus zelf even welke lengte je het prettigst vindt. Deze elastieken bevestig je aan een veiligheidsspeld. Dit dient als hulpmiddel om het elastiek makkelijker door de tunnels aan de zijkanten te trekken. Vervolgens knoop je de uiteinden van de elastieken aan elkaar. Doe voor de zekerheid een dubbele knoop, zodat het elastiekje niet los kan schieten. Schuif de gemaakte knoopjes tussen de stoflagen zodat je de knopen niet meer kunt zien. Klaar ben je!

En mondmaskers voor brildragers?

Mondmaskers voor brildragers kun je op een soortgelijke manier maken zoals boven beschreven. Het belangrijkste is dat je een neusbeugel (ook wel neusclip genoemd) toevoegt aan het mondkapje. Dit doe je in de eerste stap als je de bovenkant gaat stikken. Je plaatst de neusbeugel tussen de gemaakte vouw nadat je de vouwen gestreken hebt. Dit is een soort buigbaar draadje en het zorgt ervoor dat het mondkapje voor brildragers goed om de neus blijft zitten. Het sluit dan beter aan op je gezicht, waardoor de bril minder snel beslaat.

Mondkapjes haken: zo doe je dat

Liever een mondkapje haken? Op internet staan ook genoeg mondkapjes patronen voor mondkapjes haken. Je hebt dan een haaknaald en een bolletje wol nodig. Net als bij stoffen mondkapjes naaien kun je hier bij mondkapjes haken je eigen kleur kiezen. Ga je bijvoorbeeld voor een effen kleur of haak je een patroontje? Keuze genoeg!

Mooie stoffen voor mondkapjes koop je natuurlijk bij Royal Look!

Ben je dus nog op zoek naar mooie stoffen om mondkapjes te naaien? Dan zit je bij Royal Look natuurlijk aan het juiste adres! Wij verkopen namelijk diverse soorten stof die geschikt zijn om van een mondkapje patroon iets leuks te maken. Denk maar bijvoorbeeld aan katoen in alle kleuren van de regenboog. Speciaal voor kinderen hebben we ook kinderstoffen in diverse printjes om leuke mondkapjes van te naaien. Browse dus lekker rond in onze webshop en vul je digitale winkelmandje met de leukste goedkope stoffen. Als je vandaag (op een werkdag) voor 12:00 uur een bestelling plaatst, dan wordt je pakketje dezelfde dag nog verwerkt en verzonden. In de meeste gevallen krijg je jouw voorraad stoffen om mondkapjes van te maken dan morgen al in huis!