Geplaatst op

Zelf handdoeken maken

Zelf handdoeken maken: makkelijk en altijd handig!

Handdoeken zijn altijd handig om in huis te hebben. Liever teveel dan te weinig! Vooral de laatste jaren hebben we namelijk gemerkt hoe belangrijk hygiëne is en daar hoort veel handen wassen en regelmatig de handdoek verwisselen ook bij. Vanuit het milieuoogpunt draaien we liever pas een wasje als de wasmachine vol zit, dus zijn extra handdoeken onmisbaar, zodat je nooit zonder zit. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn, want in plaats van handdoeken kant-en-klaar kopen kun je ook zelf handdoeken maken! Hoe je dit doet, lees je in deze blog!

Wat heb je nodig?

Uitgaande van een standaardmaat handdoek van 50 x 70 cm heb je het volgende nodig:

 • 50 x 70 cm badstof + extra naadtoeslag
 • 50 x 70 katoen stof + extra naadtoeslag
 • Stofrest van katoen stof van 5 x 8 cm + extra naadtoeslag
 • Rolmes of stofschaar
 • Spelden of stofklemmen
 • Kleermakerskrijt
 • Naaimachine

Zo gaat een handdoek naaien in zijn werk

 

 1. Lusje maken

Naai uit het stofrestje een lusje waar je de handdoek aan kan ophangen. Klap de rijranden naar binnen (zoals je dat bij een biaisband zou doen) en vouw het vervolgens nog een keer dubbel. Stik vlak langs de rand (gebruik eventueel een mooie siersteek).

 

 1. Leg de stoffen op elkaar

Leg de katoenen stof neer met de goede kant naar boven. Leg hier de badstof boven met de goede kant naar onder, zodat de goede kanten elkaar raken. Speld de stoffen aan elkaar vast. Voeg het lusje toe aan een van de korte kanten. Het lusje moet aan de binnenkant tussen de stoffen zitten, met de uiteinden op één lijn met de rand.

 

 1. Naaien

Stik rondom langs de rand en houd ongeveer 0,5 cm naadtoeslag aan. Houd een opening vrij, zodat je de handdoek straks nog kunt omkeren.

 

 1. Omkeren en dicht stikken

Keer de handdoek om en druk de naden aan, zodat de vorm beter zichtbaar wordt, met name in de hoekjes. Naai de opening dicht (daar waar je de stof net hebt omgekeerd) middels een blinde steek. Stik het geheel nu nog een keer rondom langs de rand en gebruik een zigzagsteek of rechte steek.

Wil je een handdoek die ook in het midden aan elkaar vastzit? Dan kun je de handdoek in het midden quilten. Dit kan in verschillende vormen, denk aan cirkels of ruitmotief bijvoorbeeld. Alles kan! Nu je klaar bent, kun je dat handdoeken vouwen boek openslaan of op internet zoeken hoe je handdoeken op een originele manier opvouwt, zodat je er meteen een mooi interieuraccessoire van maakt!

Welke stof kiezen om handdoeken te naaien? Bestel staaltjes!

Royal Look verkoopt allerlei kleuren en dessins badstoffen en katoenstoffen om zelf handdoeken van te maken. Weet je niet zeker welke kleur je wilt kiezen? Of wil je eerst weten hoe de stoffen in het echt aanvoelen? Bestel dan staaltjes bij Royal Look voor maar € 1. Op deze manier kun je thuis op je gemakje alle stoffen met elkaar vergelijken en met eigen ogen bekijken of ze leuk genoeg zijn voor jouw project. Dit is zeker ook handig als je de handdoeken wilt matchen met de rest van het interieur. Dankzij de staaltjes voorkom je miskopen en weet je 100% zeker dat je de juiste keuze gemaakt hebt!

Handdoek stof kopen? Bij Royal Look natuurlijk!

Ben je dus nog op zoek naar mooie stoffen om zelf handdoeken te maken? Dan zit je bij Royal Look natuurlijk aan het juiste adres! In onze shop vind je diverse mooie stoffen die geschikt zijn om handdoeken van te naaien, zowel badstof als katoen stof. Browse dus lekker rond in onze webshop en vul je digitale winkelmandje met de leukste goedkope stoffen waar je meteen mee aan de slag kunt. Gratis verzenden doen we vanaf € 50, dus extra reden om lekker veel in te slaan. Als je vandaag (op een werkdag) voor 12:00 uur een bestelling plaatst, dan wordt je pakketje dezelfde dag nog verwerkt en verzonden. In de meeste gevallen krijg je jouw pakket morgen al in huis!