Geplaatst op

Gordijnen naaien

Zelf gordijnen naaien? Zo doe je dat!

Zelf gordijnen maken klinkt moeilijker dan het is. Het voordeel van zelf gordijnen maken is dat je de regie helemaal zelf in handen hebt. Je kiest zelf de gordijnstoffen en kunt meteen aan de slag. Naast gordijnstoffen heb je ook nodig:

 • Gordijnband
 • Gordijn haken om het te bevestigen aan de rails
 • Naaigaren
 • Stofschaar om gordijnen te knippen op maat
 • Meetlint
 • Spelden
 • Naaimachine voor gordijnen
 • Strijkijzer

Hoeveel stof nodig om gordijnen te maken?

De hoeveelheid stof hangt af van de afmetingen van je ramen. Daarnaast is het aantal gordijnplooien ook van invloed. Als je een gordijn gaat naaien met plooien, dan heb je meer stof nodig dan wanneer je geen gordijnplooien hebt. Je kunt de hoeveelheid stof als volgt berekenen:

 • Meet de breedte van de gordijnrail op
 • Als je een dubbele plooi gordijn wilt: De breedte = 2,2 x 2,5 x breedte gordijnrail + 8 cm (deze is bedoeld voor de zomen van de gordijnen)
 • Het aantal benodigde banen bereken je door de breedte van de benodigde hoeveelheid stof te delen door de stofbreedte. Standaard gordijnstof maten zijn 140, 150 of 160 cm.
 • De hoogte is de afstand tussen plafond tot de vloer (of vensterbank, afhankelijk van waar je de gordijn op wilt laten vallen) + 25 cm extra erbij optellen
 • Vermenigvuldig nu het aantal banen met de lengte. Het getal is het aantal meters gordijnstof dat je nodig hebt. Je kunt eventueel ook gordijnen aan elkaar maken als de stof niet breed genoeg is.

Gordijnband naaien en plooien

De gordijnband naaien is ook een belangrijk onderdeel. Met de gordijnband maak je makkelijk mooie, gelijkmatig verdeelde plooien in de gordijnen door het aan de achterkant van de gordijnstof te naaien. Met de gordijnband een dubbele plooi en vervolgens de plooi in het gordijn strijken is een veelgebruikte manier. Heb je een dunne gordijnstof zoals chiffon vitrage, dan is een gordijn met dubbele plooi maken een beter idee. Het zorgt ervoor dat de stof mooi soepel valt en geeft een vollere uitstraling. Heb je zwaardere gordijnstoffen zoals velours stof, dan is gordijnen met enkele plooi maken mooier, omdat de stof veel te stug is om meerdere plooien in te maken.

Zomen van gordijnen

Als het gordijn hangt, wordt het tijd om de zomen van de gordijnen aan te pakken. Bij het afmeten van de gordijnstof heb je hier als het goed is al rekening mee gehouden. Als vuistregel houd je voor de zomen van gordijnen ongeveer 2 cm van de vloer. Dit voorkomt dat het gordijn op de vloer komt te hangen en als bezem wordt gebruikt en stof verzamelt. Als het gordijn op de juiste lengte is afgespeld, kun je de zoom doorstikken of een gordijn zoom strijken. Hiermee kun je de zomen met het strijkijzer bevestigen. Wil je een blinde zoom, dan zijn deze strijkbare zomen voor gordijnen ook de beste optie, vergeleken met de gordijnen naaien aan de onderkant.

Moeilijk kiezen? Staaltjes gordijnstoffen helpen je op weg!

Met zoveel mooie gordijnstoffen is het soms maar moeilijk kiezen. Kun jij ook echt niet kiezen welke gordijnstoffen je online moet kopen bij Royal Look? Dan kun je bij ons ook staaltjes gordijnstoffen kopen voor maar € 1. Dit is een goede manier om thuis rustig alle stoffen te bekijken en vergelijken met elkaar. Leg de staaltjes naast de bank en tegen de muur en kijk zelf of het de kleur mooi past. Keuze gemaakt? Dan kun je meteen een grote bestelling plaatsen en meteen beginnen met gordijnen naaien!

Extra voordelig stoffen kopen in de outlet!

Wil je extra goedkoop gordijnen naaien? Neem dan gauw een kijkje in onze outlet. Hier zijn namelijk regelmatig gordijnstoffen te koop uit de vorige seizoenen. Deze passen niet meer in het huidige aanbod van de webshop, dus verkopen we ze tegen een gereduceerde prijs. Denk dus bijvoorbeeld aan seizoensgevoelige of trendgevoelige dessins en printjes. Het aanbod varieert flink en iedere week worden onze voorraden (van zowel het nieuwe aanbod als de SALE) bijgevuld. Heb je een gordijnstof gevonden uit de nieuwe collectie? Dan krijg je 10% korting als je 10 meter of meer van dezelfde kleur en soort stof koopt. Geef dus meteen je hele huis een make-over!

Makkelijk & snel stoffen bestellen bij Royal Look

Royal Look heeft naast gordijnstoffen ook nog een groot aanbod andere stoffen om het interieur mee op te leuken, waaronder alcantara stof, kunstleer en velours stof en nog veel meer. Browse dus lekker rond in onze webshop en vul je digitale winkelmandje met de leukste goedkope stoffen waarmee je meteen aan de slag kunt om gordijnen aan elkaar te maken. Gratis verzenden doen we vanaf € 70, dus extra reden om meteen veel in te slaan. Als je vandaag (op een werkdag) voor 12:00 uur een bestelling plaatst, dan wordt je pakketje dezelfde dag nog verwerkt en verzonden. In de meeste gevallen krijg je jouw pakket morgen al in huis en dan kun je meteen beginnen met gordijn met dubbele plooi maken of een gordijnband naaien. Binnen een paar uur kun je jouw raamdecoratie met gordijnhaken bevestigen aan de gordijnrails en geef je je huis meteen een nieuwe uitstraling!